Overdenkingen

Hier verschijnt iedere maand de overdenking uit 't KLInKT, het kerkblad van onze gemeente.

 

Overdenking

Oktober 2020 - Pastor Erik Tramper

Geloven als een kind

Psalm 138 (Bijbel in gewone taal)
Een lied van David.
Ik loof U, Heer, met heel mijn hart.
Ik wil voor U zingen, en alle goden moeten het horen.
In uw heilige tempel wil ik voor U knielen.
Ik wil U prijzen, want U bent trouw en vol liefde.
U doet wat U beloofd hebt, U doet zelfs meer dan dat!
Toen ik om hulp riep, gaf U mij antwoord.
U gaf mij nieuwe moed.
Alle koningen op aarde zullen U danken, Heer,
want ze kennen uw wetten.
Over uw wonderen zullen ze zingen: ‘Groot is de

macht van de Heer.
Vanuit de hoge hemel helpt Hij mensen die Hem trouw zijn.
Ook al is Hij ver weg, Hij zorgt voor hen.’
Heer, U redt mij altijd, ook als ik in groot gevaar ben.
(Nieuwe Bijbelvertaling: ‘Uw rechterhand brengt mij redding’)
U beschermt me tegen de woede van mijn vijanden.
Heer, U zult me altijd beschermen.
Uw trouw duurt eeuwig, Heer.
Laat uw wereld niet in de steek!

 

Vorige week donderdag reed ik met mijn kleinzoontje van vier naar het zwembad in Kapelle. Vandaag was een bijzondere dag, vandaag kreeg Seph van opa Erik zijn eerste zwemles. Spannend, althans voor opa …  Mijn schattige kleinzoon, met zijn mooie blonde krullen, had blijkbaar totaal geen last van spanning, hij zat honderduit op de achterbank van mijn auto tegen opa te praten. Hij benoemde één voor één de mooie herfstkleuren en na een tiental kleuren te hebben opgenoemd, waaronder ook zwart en wit, bracht hij op zijn manier een ode aan de Schepper.

“Wat heeft God toch ontzettend veel kleuren gemaakt … zie je dat ook opa … mooi hé …?’.


We kwamen bij het zwembad aan en gingen naar binnen. Aandachtig nam hij alles in zich op wat ik hem over het zwembad vertelde. Toen we het bad binnenkwamen kwam de badmeester naar ons toe. Hij hielp ons door een goed zwemvestje voor Seph aan te reiken en vertelde ons dat we niet in het ondiepe instructiebad mochten maar in het diepe bad moesten zwemmen, omdat er te weinig personeel was … Dus wij het diepe zwembad in …. we werden als het ware in het diepe gegooid …
Maar wat is die eerste les een geweldige ervaring geworden voor Seph én voor opa. Hij luisterde super goed naar mijn uitleg en instructies, en omdat hij mij vertrouwde lukte ook alles … niet perfect natuurlijk, maar wat deed hij zijn best en wat deed hij het goed. En dan word je trots … zeker als opa van zo’n mooi jongetje … Wat hebben we samen ontzettend genoten.

 

’s Avonds thuis vertelde Seph aan zijn mamma dat hij dacht dat hij nog drie lessen van opa nodig had en dat hij dan al wel andere mensen kon redden. Toen zijn moeder hem vertelde dat hij zeker nog wel meer lessen nodig zou hebben, antwoordde hij: “Een stuk of 1000 dan mamma?” En voegde er gelijk aan toe: “Dat is ook goed hoor mamma.”

Nog drie lessen en dan kan ik al wel andere mensen redden… Wat een mooie uitspraak.
Een verlangen om te redden … een verlangen om andere mensen te redden. Het zette mij aan het denken. Het bracht me bij Jezus als redder. Jezus als redder van  … Ja van wat … Wat betekent het voor mij eigenlijk dat Jezus mijn redder is. Wat betekent dat voor ons? En dan bedoel ik niet alleen met het perspectief op het leven na de dood …, ook als onze redder in dit leven, nu vandaag en morgen en overmorgen en alle dagen van ons leven. Jezus, God als redder … Uw rechterhand brengt mij redding …

Mag ik u uitnodigen om psalm 138 nog eens aandachtig een aantal keer te lezen. Neem er rustig de tijd voor … schrijf eens op wat er in u op komt … aan woorden, aan gedachten, aan gevoelens … Wat mij opviel is dat de schrijver van de Psalm begint met God te loven. In de Bijbel in gewone taal staat eigenlijk danken, maar een betere vertaling is loven. Danken doe je voor iets wat je krijgt … Loven doe je ten diepste voor wie God is … Dat is misschien wel een diep geheim dat de psalmist ons wil leren. God loven om wie Hij is, God loven omdat Hij de getrouwe is. Zijn Hand laat niet los wat Hij begonnen is. We spreken die woorden al eeuwen uit aan het begin van onze kerkelijke erediensten. En zo bidden wij in vertrouwen met de psalmist: “Laat het werk van uw handen, uw schepping niet los. Heer houdt ons vast.” Het is de Heer die ons redt, zijn rechterhand brengt redding. En als je weet dat je gered bent en je weet wat dat betekent, nu hier in dit leven en ook na dit leven … ja dan wil je toch net als Seph ook andere mensen hierin meenemen. Redden omdat je je gered weet.

Ik besluit met een mooi gedicht van Joke Verweerd:

 

De ogen van een kind
Soms zie ik in de ogen van een kind
een stukje paradijs, door mij verloren.
Een kind kan nog verborgen zingen horen,
praat met de regen, wedrent met de wind.

Soms zie ik in de ogen van een kind
meer inzicht in het wonder van het leven
dan ik bezit, een kind durft zich nog te geven
en trekt geen grens daar waar de droom begint.

Soms zie ik in de ogen van een kind
het stil gezicht van God, zijn open armen
en ik omhels het kind om me te warmen,
verlangend, dat mij ook die liefde vindt.
Amen

 

pastor Erik


 

Archief